Spletno SREČANJE turističnih in gostinskih ponudnikov z dr. janezom bogatajem

Vabljeni na spletni dogodek Zbor turističnih in gostinskih ponudnikov, s prof. dr. Janezom Bogatajem. Dogodek bo potekal v okviru aktivnosti Zavoda Prijetno domače in projekta RAST v četrtek, 20. 5. 2021, s pričetkom ob 18. uri.

KOMU JE SREČANJE NAMENJENO?

Obstoječim in novim turističnim ponudnikom, ki želijo nadgraditi svoje znanje ter postati bolj prepoznavni in uspešni.  

O DOGODKU

Letošnje leto je Slovenija razglašena kot Evropska gastronomska regija 2021, katere ambasador je tudi prof. dr. Janez Bogataj. Vse bolj se zavedamo pomena lokalno pridelane in pripravljene hrane, ki je zanimiva tudi za naše obiskovalce. Območje občine Ivančna Gorica je bogato s številnimi tradicionalnimi jedmi in zagotovo je hrana pomemben dejavnik, na katerem lahko gradimo skupno zgodbo.

Prijave so odprte do torka, 18. 5. 2021. Prijavite se po e-pošti katja.klemencic@ivancna-gorica.si ali pa nas pokličite na 040-415-605.

Veseli nas, da skupaj začenjamo soustvarjati zgodbo, katerega pomemben del je tudi kulinarika.

UVOD v SREČANJE

V letu ko je Slovenija postala članica nove evropske mreže European Regions of Gastronomy, se še toliko bolj zastavlja vprašanje, kako bomo v prihodnje razvijali bogastva naših lokalnih in regionalnih prehranskih kultur?

Pri tem ni pomembno le vprašanje vloge in pomena gastronomije za vsebine turistične ponudbe ampak predvsem tudi vprašanje zastopanosti tega ustvarjalnega področja pri lokalnem prebivalstvu.

Slovenija ima 24 gastronomskih regij z nekaj več kot 430 značilnimi živili, jedmi in pijačami.

dr. Janez Bogataj

Prof. Dr. Janez Bogataj,  doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti

Rojen 1947 v Ljubljani. Leta 1971 je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od 1972 do 1974 je bil zaposlen kot kustos etnolog v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, leta 1974 je bil asistent stažist na Inštitutu za slovensko narodopisje pri SAZU (sedaj ZRC SAZU). Od 1975 je bil zaposlen na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V naziv asistenta je bil izvoljen 1977, v nazive docenta 1987, izrednega profesorja 1993 in rednega profesorja 1998. Leta 2009 se je upokojil, naslednje leto mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv Zaslužnega profesorja.

Opravil je raziskave s področij gastronomije in kulinarike, rokodelstva, kulturne dediščine, turizma, turizma na vasi, poslovnih in protokolarnih daril, šeg in navad idr. Njegova bibliografija šteje čez 2500 del, od teh je čez 80 samostojnih in soavtorskih domačih ter tujih knjižnih izdaj. Je avtor in soavtor številnih aplikativnih raziskovalnih projektov in elaboratov z navedenih področij, ter avtor in soavtor mednarodnih publikacij. Poleg predavanj na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je nekaj let predaval tudi na Oddelku za oblikovanje Akademije za likovne umetnosti v Ljubljani in na Turistici – Fakulteti za turistične študije v Portorožu. Predaval je tudi v tujini (Slovaška, Argentina, ZDA, Kanada, Brazilija, Avstralija, Češka republika, Italija, Nemčija, Švedska, Hrvaška, Srbija, Črna gora idr.). Je avtor sistema za vrednotenje in ocenjevanje rokodelskih izdelkov, soavtor Strategije gastronomije Slovenije ter avtor kulinaričnih piramid za Slovenijo in njene regije. Prejel je domača in tuja strokovna ter družbena priznanja in nagrade. Pet njegovih knjig je prejelo mednarodne nagrade Gourmand World Cookbook Award. Predsednik Republike Slovenije ga je leta 2015 odlikoval z Redom za zasluge. Je ustanovni član Častivrednega vinskega konventa sv. Urbana Ljubljana, član mednarodnega združenja Chaîne des Rôtisseurs, ekspert inštituta IGCAT in ambasador projekta EDEN za Slovenijo.

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«.

»Sofinanciranje s sredstvi EU – Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 39.843,10 EUR.«
»Sofinanciranje s sredstvi državnega proračuna za kohezijsko politiko v višini 9.960,77 EUR.«

WWW.EU-SKLADI.SI

Občinska turistična zveza

Ivančna Gorica

Občinska turistična zveza
Ivančna Gorica